Här på min blogg kommer jag att skriva om drömmar tankar.

Ansvaret är ditt eget. Ingen ursäkt kommer att rädda dig från att ta ansvar om du misslyckas eller vägrar bli framgångsrik. För om du accepterar att bli framgångsrik, krävs det bara en sak och det är lustigt nog någonting du själv kan kontrollera, nämligen ditt sinnestillstånd. Ett sinnestillstånd är något man skapar. Det kan inte köpas, det måste skapas av en själv. Så tänk rätt i pengarnas tid. Tappa inte kontrollen då blir det dyrt.
Det är ett krav att man bildar sig en egen uppfattning om en aktie och inte köper rakt av de jag rekommenderar. Lycka till.
Svenska börsen Börsen idag - finansportalen.se‎ USA - Euroinvestor Börser | Börslänkar - Borser.se
Blogg: . http://www.tradevenue.se/Ekonomiblogg


måndag 23 mars 2015

Räcker pengarna till det pensionärsliv du drömmer om?

Pension är inget du bara ska fundera på någon månad innan du går i pension. Det handlar  om en stor del av ditt liv. Med pensionen  i bakhuvudet hela livet slipper du bli besviken.

Pension är väl något för gamla, alltså inte för mig. I alla fall inte just nu, jag har annat att tänka på. Så kan man kanske resonera. Men vad många inte tänker på är att det handlar om kanske en femtedel av ditt liv. Så länge kommer de flesta av oss att vara pensionärer.

Och vad du gör i livet fram till dess spelar faktiskt roll. Hela livet räknas  från första sommarjobbet, till studierna, till valet mellan karriär och familj, och hur länge du orkar eller vill jobba. Hur du placerar dina pensionspengar spelar förstås också roll, fast kanske mindre än du tror. 

Det är ingen idé att jämföra sig med pappa och mamma eller farmor och farfar. Pensionen har förändrats mycket på senare år. Det har blivit viktigare att jobba många år och att ha lite koll på sin pension ganska tidigt i livet, eftersom den numera går att påverka mer än förr.

Men om du lär dig förstå hur de olika bitarna hänger ihop, och vilka effekter de får på just din pension, kommer du att bättre kunna förutse och planera för hur din pensionärsekonomi kommer att se ut och hur dina olika livsval påverkar vad som händer.

Under 40 år:
Se till att jobba vitt bara vita inkomster är pensions grundande.
Kolla att du har tjänstepension och hur ditt avtal ser ut. Tänk på att tjänstepensionen är minst lika viktig som den allmänna pensionen.

Om du har ett eget företag så tänk på att din allmänna pension beror på vilka inkomster du har deklarerat för. Tänk också på att du inte har någon tjänstepension om du inte sätter av till den på egen hand.Tänk på att många års deltidsarbete eller studier minskar din pension.

Ha koll på hur din premie- och tjänstepension är placerad. Hög risk brukar löna sig när du har många år kvar till pension. Kolla gärna igenom ditt pensionssparande en gång per år, till exempel när det orange kuvertet och annan pensions information kommer.   Räcker pengarna till det pensionärsliv du drömmer om?  Gör en prognos på Minpension.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar