Här på min blogg kommer jag att skriva om drömmar tankar.

Ansvaret är ditt eget. Ingen ursäkt kommer att rädda dig från att ta ansvar om du misslyckas eller vägrar bli framgångsrik. För om du accepterar att bli framgångsrik, krävs det bara en sak och det är lustigt nog någonting du själv kan kontrollera, nämligen ditt sinnestillstånd. Ett sinnestillstånd är något man skapar. Det kan inte köpas, det måste skapas av en själv. Så tänk rätt i pengarnas tid. Tappa inte kontrollen då blir det dyrt.
Det är ett krav att man bildar sig en egen uppfattning om en aktie och inte köper rakt av de jag rekommenderar. Lycka till.
Svenska börsen Börsen idag - finansportalen.se‎ USA - Euroinvestor Börser | Börslänkar - Borser.se
Blogg: . http://www.tradevenue.se/Ekonomiblogg


onsdag 13 november 2013

Högre pension för dig som avstår:

Frågan om man ska ha återbetalningsskydd eller inte på sina tjänstepensioner är ständigt aktuell.
Första gången du väljer för din tjänstepension finns frågan om återbetalningsskydd med på valblanketten. Återbetalningsskyddet gör att den närmaste familjen får dina hopsamlade pensionspengar om du går bort. Om du avstår från återbetalningsskyddet blir i stället din egen pension högre genom att du får arvsvinster.
Det här är inte helt enkelt. När AMF har gjort en undersökning svarade hälften att de inte visste vad ett återbetalningsskydd var eller hur det fungerade. AMF frågade också vad som man tyckte var viktigast:

Att jag själv får en högre pension: 53 procent.

Att mitt kapital går till mina arvingar när jag dör: 34 procent.

 Då gäller det att fundera över i vilka livsfaser som man behöver säkerställa att familjen får pengar. Har man en stor familj att försörja och kanske är ensamförsörjare eller huvudförsörjare väljer nog de flesta att ha ett återbetalningsskydd. Likaså väljer några att behålla det för att de skulle ha svårt att få en godkänd hälsoprövning om man vill lägga till ett återbetalningsskydd senare.


Det finns alltså inget rätt eller fel när det gäller att ha eller inte ha återbetalningsskydd utan det beror på hur man tycker och tänker och vilken livsfas man befinner sig i. Det är en fråga som din pensionsförvaltare kan svara på.

Att ta bort ett återbetalningsskydd när barnen är vuxna och självförsörjande kan öka den egna pensionen med uppemot 10 -18 procent för en privatanställd arbetare född på 1950-talet. Med återbetalningsskydd måste man arbeta två år och två månader längre för att nå upp till samma nivå, har AMF räknat ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar