Här på min blogg kommer jag att skriva om drömmar tankar.

Ansvaret är ditt eget. Ingen ursäkt kommer att rädda dig från att ta ansvar om du misslyckas eller vägrar bli framgångsrik. För om du accepterar att bli framgångsrik, krävs det bara en sak och det är lustigt nog någonting du själv kan kontrollera, nämligen ditt sinnestillstånd. Ett sinnestillstånd är något man skapar. Det kan inte köpas, det måste skapas av en själv. Så tänk rätt i pengarnas tid. Tappa inte kontrollen då blir det dyrt.
Det är ett krav att man bildar sig en egen uppfattning om en aktie och inte köper rakt av de jag rekommenderar. Lycka till.
Svenska börsen Börsen idag - finansportalen.se‎ USA - Euroinvestor Börser | Börslänkar - Borser.se
Blogg: . http://www.tradevenue.se/Ekonomiblogg


måndag 9 december 2013

Bruna lönekuvert:

När jag börja jobba som 17 - 18 åring  fick jag lön på lördag eftermiddag med ett litet avlånga bruna lönekuvert med sedlar och mynt i "det var löningen jag fick". Varje vecka gick ja in till ägaren och kvitterade ut lönen för veckans möda.

Det var en annan tid, det var ett annat samhälle.
Jag kommer inte ihåg hur stor en veckolön var men gissningsvis låg den på 250-350 kronor. Jag är dock osäker. Penningvärdet var ett annat då än nu. Inflationen har gjort sitt.

Då talade man om att vända på en femöring och alla förstod att det innebar att man tvärvände på en liten liten yta. Det är ett gammalt talesätt som snart är på väg ut på samma sätt som mitt bruna lönekuvert.
Snart kommer andra talesätt också att vara undanstoppade i historiens gömmor. Kronan som fotbollsdomaren singlar med för att avgöra vilken sida av planen som lagen ska börja på kommer även den att en dag vara helt borta ur våra plånböcker. Att tala om att singla krona eller klave blir då ett talestätt som sakta sipprar iväg från folks medvetande.

För nu kommer den virtuella valutan. De senaste upphaussade tal om nya virtuella valutan Bitcoin är ytterligare ett tecken på den omställning vi är på väg in i när vi digitaliserar mynt och sedlar. Facebook-tvillingarna Cameron och Tyler Winklevoss, som legat i fejd med Facebooks grundare Mark Zuckerberg om rätten till Facebook, har i New York Times avslöjat att de nu satsar på Bitcoin och redan har en förmögenhet om 70 miljoner kronor i den nya virtuella valutan.

 Fast deras förmögenhet rusar upp och ner eftersom Bitcoins värde är mycket osäkert och pendlar mellan toppnoteringar och bottenrekord. I januari 2013 handlades Bitcoin för 15 dollar per Bitcoin. Efter det har intresset stigit mycket kraftigt på den nya valutan värderats allt från 260 dollar per Bitcoin till lägst 130 dollar, just den hissfärden tog bara sex timmar.

 Nu är den nya valutan Bitcoin inte några vardaglig handelsvara. Den går bara att köpa och sälja på ett begränsat antal sajter och spel på nätet. Ändå drar valutan till sig blickarna och intresset. Det beror självfallet på att vi står inför ett skifte där mynt och sedlar inte längre är intressanta som betalningsmedel.

Men än mer för att de traditionella valutorna som dollar, pund, euro och yen är knutna till länder och centralbanker. Med de senaste årens internationella finanskriser där de traditionella systemen skakats u grunden ökar intresset för att finna nya vägar för valutor, och då kommer Bitcoin som ett brev på posten.

Om Bitcoin kommer att överleva är för tidigt att säga. Det vi ser just nu kan mycket väl vara en bubbla. Men att vi är på väg in i ett skifte där Riksbanken inte längre kommer att ge ut mynt och sedlar är, vill jag hävda, ofrånkomligt. Vi är på väg mot en handel med enbart virtuella pengar.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar