Här på min blogg kommer jag att skriva om drömmar tankar.

Ansvaret är ditt eget. Ingen ursäkt kommer att rädda dig från att ta ansvar om du misslyckas eller vägrar bli framgångsrik. För om du accepterar att bli framgångsrik, krävs det bara en sak och det är lustigt nog någonting du själv kan kontrollera, nämligen ditt sinnestillstånd. Ett sinnestillstånd är något man skapar. Det kan inte köpas, det måste skapas av en själv. Så tänk rätt i pengarnas tid. Tappa inte kontrollen då blir det dyrt.
Det är ett krav att man bildar sig en egen uppfattning om en aktie och inte köper rakt av de jag rekommenderar. Lycka till.
Svenska börsen Börsen idag - finansportalen.se‎ USA - Euroinvestor Börser | Börslänkar - Borser.se
Blogg: . http://www.tradevenue.se/Ekonomiblogg


lördag 5 april 2014

Klarar ni att bo kvar i ert nuvarande hem?

Stresstesta hushållets ekonomi:

Det är inte särskilt svårt att göra ett stresstest. Man börjar med att räkna ihop alla sina inkomster  löner, barnbidrag och andra inkomster i månaden efter skatt. Sedan gör man samma sak med sina utgifter: boendet, maten, el och vatten, försäkringar, bilen.

Då ser man hur mycket man får in varje månad, hur mycket som går ut och hur mycket man har kvar.
Därefter ska familjen fundera över vilka ekonomiska följder olika händelser kan få. Man ska måla fan på väggen.

En dramatisk förändring som givetvis får stora ekonomiska följder är om någon av löntagarna i familjen blir arbetslös. A-kassan ger ungefär 9000 - 10000 kronor i månaden efter skatt som mest. Det är en bra bit mindre än vad den genomsnittlige inkomsttagaren tar hem varje månad i dag.

Många fackförbund har dock en inkomstförsäkring som ger 80 procent av den verkliga månadslönen. Vanligt är att den gäller i 90 dagar, men det finns också förbund som erbjuder en försäkring som ger ersättning under en längre tid.

En annan ekonomisk smäll är om man blir sjukskriven under en längre tid. De första två veckorna är det arbetsgivaren som betalar, men därefter träder den allmänna sjukpenningen in. Den är inte särskilt
generös, som mest kan man få runt 14 500 kronor i månaden. Efter ett år trappas dessutom sjukpenningen ned.

Bland det dyraste en familj kan råka ut för är en skilsmässa. Kostnaderna ökar eftersom man får två boendekostnader. Det kan också innebära en stor risk om den befintliga bostaden är högt belånad och man tvingas sälja den.

Men högt belånade:   Hushåll behöver inte skilsmässor för att få ekonomiska bekymmer. Det räcker med en rejäl räntehöjning. Jag rekommenderar att man räknar på hur mycket dyrare lånen blir om räntan stiger 2–3 procentenheter. Ser det ut att bli svårt att klara högre räntor är rådet att öka amorteringarna.

2 kommentarer:

 1. Usch ja! Tunga saker det här ... :P
  Ytterligare en anledning att inte skilja sig då ... hehehe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att skilja sig då kan man få mer ekonomiska bekymmer.

   Radera