Här på min blogg kommer jag att skriva om drömmar tankar.

Ansvaret är ditt eget. Ingen ursäkt kommer att rädda dig från att ta ansvar om du misslyckas eller vägrar bli framgångsrik. För om du accepterar att bli framgångsrik, krävs det bara en sak och det är lustigt nog någonting du själv kan kontrollera, nämligen ditt sinnestillstånd. Ett sinnestillstånd är något man skapar. Det kan inte köpas, det måste skapas av en själv. Så tänk rätt i pengarnas tid. Tappa inte kontrollen då blir det dyrt.
Det är ett krav att man bildar sig en egen uppfattning om en aktie och inte köper rakt av de jag rekommenderar. Lycka till.
Svenska börsen Börsen idag - finansportalen.se‎ USA - Euroinvestor Börser | Börslänkar - Borser.se
Blogg: . http://www.tradevenue.se/Ekonomiblogg


onsdag 21 januari 2015

Om du ska investera pengar i ett företag bör du kontrollera följande:

Börsen som helhet är definitivt en vinnare på dollarn blivit ännu dyrare: Börsbolagen som tjänar mest på växelkursen:

För ett par veckor sedan klev dollarn över 8-kronorsgränsen för första gången sedan sommaren 2010. Sedan dess har den blivit ännu dyrare och handlas i dag strax över 8,10 kr. Det finns många vinnare, men också förlorare på dollarns uppvärdering.

Svenska börsbolag gynnas på två olika sätt. De bolag som har stor lokal verksamhet i USA får en positiv ”översättningseffekt” när vinster i amerikanska dollar blir svenska kronor. Lundevall nämner byggföretaget Skanska och säkerhetsföretaget Securitas som exempel.  Undantagen är de bolag som har större kostnader än intäkter i dollar. Det gäller bland annat vitvarutillverkaren Electrolux som har stor produktion i USA för försäljning i utlandet.

De andra blågula vinnarna är exportbolag med exponering mot USA. Är skogsbolagen ”extremt stora vinnare” och även gruvbolag som Boliden. Skogsbolagen har sina pappersmaskiner stående i Sverige. Det kostar i svenska kronor men de får betalt för produkterna i dollar. Verkstadsbolag som SKF & Volvogynnas på samma sätt. Telekombolaget Ericsson kommer rätt högt upp på listan över bolag som tjänar på att dollarn är stark, men effekten motverkas av att bolaget hedgar valutarisken.

Det finns också förlorare, främst inom detaljhandeln, som prylkedjan Clas Ohlson och i viss mån modejätten H&M. Detaljhandelsbolag som gör sina inköp i dollar och sedan säljer i Sverige eller Norge är förlorare.  När det gäller H&M är bilden delvis blandad, eftersom bolaget tar tillbaka en del av förlusten då det har egna intäkter i dollar från verksamheten i USA.

Storbankernas valutastrateger räknar med att dollarstyrkan består, enligt en rundringning som Dagens Nyheter gjorde förra veckan. De spår att dollarn kommer att parkera runt 8,30-kronorsstrecket under året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar