Här på min blogg kommer jag att skriva om drömmar tankar.

Ansvaret är ditt eget. Ingen ursäkt kommer att rädda dig från att ta ansvar om du misslyckas eller vägrar bli framgångsrik. För om du accepterar att bli framgångsrik, krävs det bara en sak och det är lustigt nog någonting du själv kan kontrollera, nämligen ditt sinnestillstånd. Ett sinnestillstånd är något man skapar. Det kan inte köpas, det måste skapas av en själv. Så tänk rätt i pengarnas tid. Tappa inte kontrollen då blir det dyrt.
Det är ett krav att man bildar sig en egen uppfattning om en aktie och inte köper rakt av de jag rekommenderar. Lycka till.
Svenska börsen Börsen idag - finansportalen.se‎ USA - Euroinvestor Börser | Börslänkar - Borser.se
Blogg: . http://www.tradevenue.se/Ekonomiblogg


fredag 10 april 2015

Ju större bolag, desto tjockare lönekuvert:

Många experter spår nu en våg av bolagsaffärer:

Nu i vec:  presenterades två jätteaffärer. Oljebolaget Shell lade bud på BG Group på närmare 70 miljarder dollar och läkemedelsbolaget Mylan erbjöd 30 miljarder dollar för Perrigo.

För investerare kan uppköp vara goda nyheter. Den som exempelvis hade BG Group i portföljen fick se sina aktier stiga med 40 procent i värde efter Shells bud. Dock brukar det budande bolagets aktie sjunka i anslutning till att affären blir offentlig. Om fusionen blir framgångsrik kan det förstås ge en värdeökning även för aktieägarna i den förvärvande parten.

Enligt Boston Consulting Group är chansen 50 procent att affären medför mervärde för dessa aktieägare. Enligt LEK Consulting är den bara 40 procent.

En självklar vinnare på en bolagsfusion är vd:n. Den som basar över bolaget som agerar köpare får ofta behålla jobbet och styra över ett större bolag efter fusionen. Och ju större bolag, desto tjockare lönekuvert, visar data från Bloomberg. Vd:n för det uppköpta bolaget brukar oftast bli av med jobbet, men blir emellertid rikligt kompenserad genom förmånliga avtal.

Ett bra exempel på det är Helge Lund som blev vd för BG Group för bara två månader sedan. Om Shells köp går igenom får han visserligen lämna sin post men kan få 25 miljoner pund i avgångsvederlag, enligt The Independent.

För vanliga medarbetare är en bolagsfusion inte lika lukrativ som för bolagets vd. Oftast innebär fusionen nedskärningar på personalsidan och lägre löner. Efter att Kraft Foods fusion med Heinz aviserades i mars förväntas tusentals medarbetare få lämna sina jobb.

Konsumenterna tillhör oftast också förlorarna på den här typen av sammanslagningar eftersom ett konkurrerande bolag försvinner. Men en fusion kan också innebära lägre priser. Om affären exempelvis leder till kostnadsbesparingar kan dessa komma konsumenterna till godo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar